Раждането е събитие с изключителна важност за всяка жена. То e интензивно физическо, но и дълбоко психо-емоционално преживяване. С раждането се  отваря една нова врата за жената – майчината роля.

В нашата култура има разбирането, че щом майката и бебето са живи и здрави, това е достатъчно. Както и че жената, като стане майка, има да изпитва само радост и дълбока благодарност. Майките знаят, че далеч не е така. Това как една жена става майка е дълбок личен процес, свързан с различни емоции и предизвикателства.

Често раждането не протича по начин, който остава удовлетворяващ за жената. Факт е, че много жени са подложени на огромен психологически стрес или депресия, като резултат от тяхното раждане по ред причини, които се отнасят най-вече до това как е протекло и е било преживяно раждането. Може да имат различи емоционални състояния, които да им пречат да влязат в новата си роля с увереност и радост. Могат да усещат тъга, страх, разочарование, усещане за несправяне и неспособност. А също и вина, че изпитват всичко това вместо само да са щастливи с бебето си.

Отделно от самото раждане, ролята на майка е изпълнена колкото с радости и неизпитвани вълнения, толкова и с предизвикателства и трудности. Изискващо бебе, трудности с кърменето и грижата за бебето, липса на битова помощ, липса на разбиране и подкрепа от страна на най-близките са само някои от трудностите, с които можем да се сблъскаме. Дори и всичко да е съвсем нормално, истината е че жената рязко променя досегашния си начин на живот – телесно и емоционално остава на непрекъснато разположение на едно малко човешко същество, което не може да се справи в нищо само. Това изисква огромен енергиен ресурс и определено цялата подкрепа, с която жената може да разполага.

В групата за подкрепа на майки след раждането сме създали едно защитено място, в което жените да могат:

  • да споделят вълненията си и трудностите си;
  • да се почувстват разбрани;
  • да обменят опит за това как се справят с новата си роля;
  • да получат психологическа подкрепа в това да преживеят раждането си и цялата промяна в живота им, която настъпва след него;

Разбира се, бебетата са добре дошли.

Водещи:

Елена Кръстева – фамилен психотерапевт, с дългогодишен опит в сферата на женското здраве като психолог, дула и консултант по кърмене

Доротея Панова – фамилен психотерапевт и арт терапевт

Срещите се провеждат веднъж седмично в удобно време. Цена: 25лв.

За записване и информация: info@eftherapy.bg; 0885121345 – Елена Кръстева