Емоционално фокусираната терапия е терапевтичен модел, който се фокусира върху емоциите като движеща сила в живота ни. Специално за двойките, ЕФТ се е превърнала в свeтовно признат терапевтичен модел.

Емоционално фокусираният терапевт помага на двойката да разбере как всеки от партньорите допринася и участва в един повтарящ се негативен модел на взаимодействие – “негативен танц/порочен кръг”, който води до несигурност, разочарование, напрежение и дистанция. Терапевтът помага на партньорите да променят стъпките на „танца“ и да създадат позитивна, сигурна и интимна връзка.

Емоционално фокусираната терапия носи посланието, че хората могат да имат щастливи и удовлетворяващи взаимоотношения. Това е повече от един клинично доказан подход, който помага на двойките да преживяват по-дълбока интимност и да задълбочат доверието и усещането на сигурност помежду си.

В практиката си срещаме двойки, които искат нещо повече във своята връзка. Някои се опитват да възвърнат отминалата страст помежду си, а други – да оцелеят като двойка. Повратната точка за повечето двойки не е разрешаването на определени несъгласия и конфликти, а намирането на нови начини да се свържат и преодолеят предизвикателствата заедно.

Няма перфектни връзки. Всички двойки имат конфликти. Но начинът, по който се справяме с тях, говори за сила и свързаност или за стрес и отчуждение. Ако неусетно ежедневните трудности  са се натрупали като непреодолими проблеми, може да се озовете в трудна ситуация. Ето някои предупредителни знаци, които да ви напомнят, че трябва да се погрижите за връзката си:

  • Малко от споровете помежду ви изобщо стигат до разрешаване.
  • Усещането е, че ходите по тънък лед. Ако си давате сметка, че избягвате определени теми, за да не стане конфликт, това е сигурен знак, че ви липсва сигурност във връзката.
  • Трудно ви е да потърсите емоционална подкрепа от партньора си. Емоционалното изключване в една романтична връзка я лишава от живот. Ако не можете да доверите на партньора си емоционалната си уязвимост, то връзката ви е в риск.
  • Не прекарвате време заедно без да има основателна причина. Партньорите, избрали да не прекарват време заедно без да има основателна причина за това, развиват емоционална неангажираност един към друг. Прекараното заедно време е важно за поддържането на близост.
  • Аргументите ви съдържат критично, отбранително и презрително отношение. Когато в споровете си използвате нападки срещу характера на партньора, обиди и „етикети“; когато „четете мислите му“ или се оплаквате на свой ред, емоционалната сигурност на връзката страда.
  • Отдавна не сте показвали на партньора си, че имате нужда от него. Споделената уязвимост е начинът, по който партньорите си показват интимност. Ако спрете да зависите емоционално от близкия си, връзката губи смисъла си, а вие – близостта си.
  • Гневът и чувството на неудовлетвореност по отношение на връзката ви са се претопили в безразличие. Апатията отдалечава. Важно е да приемете, че може да има неразрешени различия и несъгласия. Но просто да се откажете от някоя спорна тема може да бъде стъпка към отказване от връзката.
  • Оказва се, че се стремите да контролирате обстоятелствата вместо да се доверите на партньора си. Контролиращите действия са начинът, по който един наранен или изплашен партньор реагира на несигурността, която изпитва във връзката. Контролът подкопава доверието.
  • Страхувате се, че ако споделите своите мисли и чувства, ще бъдете критикувани. Ако се страхувате, че партньора ви не го е грижа, значи изпитвате несигурност във връзката. Обикновено се справяме с този страх, като се отдръпнем и затворим, но това се оказва временно решение, подкопаващо доверието, което може да застраши отношенията в дългосрочен план.

Цената на сесията е 100лв, с продължителност между 60 и 90 минути.

Не е необходимо да имате някакви сериозни проблеми, за да се погрижите за връзката си. Ако искате просто да подобрите или обновите партньорските си отношения, ви предлагаме Програмата от 8 срещи „Прегърни ме силно“.