Програма за подобряване на партньорските отношения по метода на д-р Сю Джонсън

Търсите ли начин да обогатите, съживите или спасите връзката си? Всички ние имаме нужда от любов, подкрепа и партньорство през целия си живот. Но понякога се нуждаем от малко помощ.

Посланието на „Прегърни ме силно“ е простичко: няма нужда да се учите да използвате убедителни аргументи в спора, да анализирате ранното си детство, да правите велики романтични жестове или да изпробвате нови пози в секса. Вместо това, приемете че сте емоционално свързани и зависите от партньора си, както децата зависят от родителите си, що се отнася до спокойствието, грижата и защитата. Д-р Джонсън ни учи, че начинът да заздравим или да спасим една връзка е да сме отворени, синхронизирани и откликващи един към друг, за да възстановим емоционалната свързаност помежду си. Програмата се фокусира върху създаването и подсилването на емоционалната свързаност между партньорите чрез използването на ключови теми за всяка една връзка – разпознаване на „демоничния диалог“, идентифициране на „слабите места“, прошка, интимност и др.

Програмата е базирана на 25 години изследвания върху взаимоотношенията в двойката и Емоционално фокусираната терапия (EFT) – съвременен подход за работа с двойки, създаден от д-р Сю Джонсън.

Представлява поредица от 8 обучителни срещи за двойки, които искат да разберат повече за отношенията си и да обогатят връзката си. Използват се презентации, видео, преживелищни упражнения и дискусия между участниците.

Какво ще научите?

  • Да се свързвате по различен начин с партньора/ партньорката си
  • Да засилите доверието помежду си и да задълбочите усещането за сигурност във връзката.
  • Да общувате по начини, които да подпомагат взаимното разбиране и приемане.
  • Да разбирате по-добре собствените си чувства и чувствата на другия.
  • Да започнете да лекувате емоционалните рани във връзката се.
  • Да създадете доверие и уют във връзката си в дългосрочен план.
  • Да усещате свързаност в емоционалната и интимната сфера.

Водещи:

Елена Кръстева и Доротея Панова са фамилни психотерапевти, обучени в метода на Емоционално фокусирана терапия.

Такса участие: 580лв на двойка.

За записване: info@eftherapy.bg , телефон за информация: 0885121345 – Елена Кръстева, 0893583231 – Доротея Панова

Отзиви от участници в курса:

„Благодаря ви за този курс и чрез него за възможността да видим взаимоотношенията си през една по различна, значително по-достъпна и осезаема призма. Когато си дадем сметка, че не сме единствените, които се изгубват по пътя на взаимоотношенията и имат нужда да работят върху себе си и връзката си, и да поддържат любовта жива, в някаква степен се чувствам облекчена“. Л.Д. – октомври 2020

„За мен изживяването беше като едно приключение, в което откривах нови и някои добре забравени неща за себе си и за двама ни.  Относно организацията на курса и материала ми хареса това, че има домашни работа и материали за четене за следващата беседа. Това ми помагаше да се настроя за следващата среща. Също така ми даваше една предвидимост и спокойствие за това какво ни очаква. Допадна ми и това, че всяка беседа надграждаше върху вече миналите и навлизаше по-дълбоко. Накрая искам да завърша с това, че се чувствах в сигурни ръце в лицето на нашите вождове Елена и Доротея. Имах спокойствието, че ще преминем безопасно през това приключение. Това беше много важно за мен и ми помогна в пътешествието.“ А.Д. – октомри 2020

„Моето метафорично прозрение беше, че: Партньорските отношения през подхода на емоционалната свързаност се превръщат от малкото грозно патенце, в красив бял Лебед. Нещо, което не си е било на мястото, се връща там, където принадлежи. От умовете, в сърцата ни….“ – А.Б. – май 2021

„За нас курсът дойде във възможно най-лошият момент. Когато и двамата имахме много работа, много допълнителни обстоятелства, които съвсем ни затормозяваха и ни отнемаха и без това липсващото време. И на всичко отгоре трябваше да намерим място и за курса.

Аз настоявах да ходим на курса, защото комуникацията ни беше загрубяла. Чувствахме се зле, бяхме потънали в битовизми, покрай децата и съчетаването им с работата и всичко останало. Доста бяхме отчуждени. Все деляхме. Отбелязвахме кой нещо не е свършил, съравновавахме се кой е направил повече. Карахме се. Пред децата включително. Беше грозно. Чувствахме се зле. Нещастни, на ежедневна база. И виновни пред децата. Едно лято нещата ескалираха. И това явно беше капката, която ни накара да направим крачката към това да потърсим помощ. Защото, истината е, че никой не е обмислял раздяла. Но ежедневието така ни беше дотегнало, че губехме желание и мотивация за каквото и да било. И решихме, че няма да чакаме да мине, а ще се опитаме да забързаме процеса.

Преди първата среща мъжът ми беше бесен. Налагаше се да излиза по-рано от работа, в един от най-натоварените дни и да ходи на нещо, на което всъщност беше по-скоро заведен. Но това не попречи на крайния резултат. Дори го засили. Още първите срещи ни показаха друга перспектива. От която се виждахме ясно. Като отбор, който трябва да се справи с предизвикателство. И успяхме. Започнахме да хващаме демоничните диалози, грубите упреци, безсмислените скандали, от които няма победител – единият е гневен, а другият – огорчен. И вместо да се редуваме в тези нещастни роли, просто се научихме умело да спираме караницата. Защото осъзнахме, че тя не е спор, от който да има поуки, а ужасна обратна спирала, която ни отчуждава и наранява. Започнахме да се разбираме повече, да търсим причините, зад емоциите, нуждите зад реакциите и да търсим как да си помогнем взаимно. Как да бъдем отбор срещу проблемите. А не да делим и да търсим виновен. Осъзнахме, че рутината може да ни завлече в такъв водовъртеж, че да не можем да видим ясно нито ситуациите, нито другият. И от забавното момче и милото момиче, които навремето се бяха влюбили и имаха общи планове и мечти не беше остала и следа. Бяха се превърнали в един угнетен мъж и една зла и вечно недоволна жена, които предимно се заяждат. Обичайна картинка, която виждаме толкова често, че е станала част от вицовете. Толкова типична, че дори хората я смятат за нормална и неизбежна.
Оказа се, че може да е и по друг начин. Историята да е друга. И да е много хубава.
8 седмици се оказаха повече от достатъчни, за да се случи истинска промяна. Реално още след втората среща усещахме, че сме на прав път. И това ни мотивираше. Постигнахме много повече, отколкото очаквахме. И освен това процесът беше приятен, забавен, интересен и вълнуващ.
Намерихме и приятели. С които заедно постигнахме голям и истински успех. Всеки в своята двойка.

Елена и Доротея, благодарим Ви! Това, което правите е истински ценно! Помагате реално. И правите хората щастливи отново“. Б. К. – ноември 2021