Емоционално Фокусирана Терапия

Взаимоотношенията са трудна работа и с течение на времето е лесно да пропуснете някои от предупредителните знаци, че нещата не вървят на добре. Ако знаете за какви знаци да се оглеждате, вие и вашият партньор можете да работите заедно, за да възстановите връзката си.

Устойчивите отношения – тези, които не се поддават на бурите на ежедневието – имат някои ключови елементи. Можете да се опитате да включите тези елементи в живота си, независимо на какъв хал се намира връзката ви в момента. Знаем, че сексът е важна част от взаимоотношенията. За съжаление, обаче, това което се случва извън спалнята, не остава там – всякакви конфликти или битки, които водите, могат да се промъкнат в сексуалния ви живот. Обратната посока също е възможна. Изневярата е едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени някои връзки. Дали аферата задължително означава край на връзката? Всъщност, можете да работите заедно, за да преодолеете изневярата.

Как да разпознаем предупредителните знаци във връзката

Няма перфектни връзки. Всички двойки имат конфликти. Но начинът по който се справяме с тях, говори за сила или стрес. Ако неусетно ежедневните трудности  са се натрупали като непреодолими проблеми, може да се озовете в беда. Ето някои знаци, които могат да предупредят, че връзката ви се намира в бедстващо положение:

  • Малко от споровете помежду ви изобщо стигат до разрешаване.
  • Повечето двойки имат обичайни неща, за които се препират, но когато не могат да разрешат ключови въпроси в отношенията си, връзката е в беда.
  • Усещането е, че ходите по тънък лед. Ако си давате сметка, че избягвате определени теми, за да не стане конфликт, това е сигурен знак, че ви липсва сигурност във връзката.
  • Трудно ви е да потърсите емоционална подкрепа от партньора си. Емоционалното изключване в една романтична връзка я лишава от живот. Ако не можете да доверите на партньора си емоционалната си уязвимост, то връзката ви е в риск.
  • Не прекарвате време заедно без да има основателна причина. Партньорите, избрали да не прекарват време заедно без да има основателна причина за това, развиват емоционална неангажираност един към друг. Прекараното заедно време е важно за поддържането на близост.
  • Аргументите ви съдържат критично, отбранително и презрително отношение. Когато в споровете си използвате нападки срещу характера на партньора, обиди и „етикети“; когато „четете мислите му“ или се оплаквате на свой ред, емоционалната сигурност на връзката страда.
  • Отдавна не сте показвали на партньора си, че имате нужда от него. Споделената уязвимост е начинът, по който партньорите си показват интимност. Ако спрете да зависите емоционално от близкия си, връзката губи смисъла си, а вие – близостта си.
  • Гневът и чувството на неудовлетвореност по отношение на връзката ви са се претопили в безразличие. Апатията отдалечава. Важно е да приемете, че може да има неразрешени различия и несъгласия. Но просто да се откажете от някоя спорна тема може да бъде стъпка към отказване от връзката.
  • Оказва се, че се стремите да контролирате обстоятелствата вместо да се доверите на партньора си. Контролиращите действия са начинът, по който един наранен или изплашен партньор реагира на несигурността, която изпитва във връзката. Контролът подкопава доверието.
  • Страхувате се, че ако споделите своите мисли и чувства, ще бъдете критикувани. Ако се страхувате, че партньора ви не го е грижа, значи изпитвате несигурност във връзката. Обикновено се справяме с този страх, като се отдръпнем и затворим, но това се оказва временно решение, подкопаващо доверието, което може да застраши отношенията в дългосрочен план.

Ако се разпознавате в три или повече от тези предупредителни сигнали, вер/оятно връзката ви е сериозно застрашена и е добре да помислите да направите консултация с терапевт.

Вашият коментар